Bosch animal feed, Németország

  • Bosch_1
  • Bosch_2
  • Bosch_3
  • Bosch_4
  • Bosch_5

Bosch animal feed, Németország

Termékskálájának bővülésével a Bosch állati takarmányok részlege számára szükségessé vált a gyártó létesítményeinek bővítése és modernizálása. A gyárépületen túl egy 4000 m2-es raktár- és szállítóközpont is kialakításra került. A teljesítmény több ezer Euro raklap-rakathelyet igényelt. 

A raktárban a raklapon tárolt árukhoz való lehető legrövidebb hozzáférési idő biztosításához a hagyományos raklapállvány és egy modern vezérlési technika költséghatékony ötvözetére volt szükség. A  raklapon tárolt késztermékeknek az üzemből a raktárba való áthelyezésére szintén megoldást kellett találni.

A megoldás

A Dexion egy új, félautomata gyártóraktár-koncepciót alakított ki. A megoldáshoz egy szállítószalagos rendszer elemeit használták fel a P90 raklapállvánnyal, valamint a DILOS raktárirányítási rendszerrel. 

A gyártóépületben a raklapon tárolt árut először zsugorfóliázzák, majd egy emelő az elektromos meghajtású szállítószalag-pályára helyezi. Ezen a meghajtott pályán a raklapok egy MOVO állványrendszeren haladnak keresztül, ami a csomagolóanyagokat és a brosúrákat az új épületben lévő fordítóállomásra emeli.

A raklapok túlnyomó többsége az emelőállomáson áthaladva kerül a három szint egyikére. Ott a raklapot egy szállító kocsi veszi fel és szállítja az előre meghatározott görgős átfutó csatornához. Az emelőállomás elérése előtt azonban a raklapok kézzel behelyezhetők vagy kiemelhetők. 

Ami szokatlan a megoldásban, az a termékek folyamatos szállítása a gravitációs görgős kovejor pályák segítségével. A raklapok kizárólag a gravitációnak köszönhetően kerülnek a kívánt helyre. A beépített fékezőgörgők biztosítják a másodpercenkénti 2 méteres állandó sebességet.

Így most naponta 600 raklapot tárolnak, amelyek összesen 100 000 kg tömegűek.

Teherbírás:

A görgős átfutó raklapállvány tárolókapacitása: 4908 Euro-raklap
Görgős raklap-átfutócsatornák száma (35 m hosszúság): 48 darab, 3 szinten
Tárolókapacitás görgős csatornánként (hosszú): 27 Euro-raklap
Görgős raklapátfutócsatornák száma (22 m hosszúság): 20 darab, 3 szinten
Tárolókapacitás görgős csatornánként (rövid): 17 Euro-raklap