Hansa Print, Finnország

  • P90_ref_Hansa_print_1
  • P90_ref_Hansa_print_2
  • P90_ref_Hansa_print_3
  • P90_ref_Hansa_print_4

Hansa Print, Finnország - Dexion Hagyományos soros raklapállványrendszer

A súlyos papír raklapok a LIFO-elvű (az utolsó beérkező kerül ki elsőnek) P90 push-back raklapállványon és a FIFO-elvű (a legrégebb beérkező kerül ki elsőnek) átfutó raklapállványon kerültek tárolásra.

Finnország legnagyobb folyóiratnyomdájaként, a hatalmas termelési volumen követelményeket és a rugalmas logisztikát automata emelővillákkal szolgálják ki.

A nyomdában használt papír, tekercseken érkezik, előbb a padlón tárolva majd raklapokon a nyomdagépekhez szállítva, ahol nyomtatott lapokká alakul. A kész lapok egy átmeneti tároló rendszerbe kerülnek, a termelési vonalak mellett elhelyezett LIFO-állványokra. A kész termékeket elszállítás előtt összecsomagolják és átfutó raklapos állványokon (FIFO) tárolják.

Megoldás:

A maximális logisztikai kapacitás elérése érdekében, mind a lapokat tároló állványokat, mind a kész termékek állványait a termelési vonalhoz közel helyezték el. Fontos tényező volt a megközelítési tér, ezért a Hansa nyomda egy dinamikus „live” raklaptárolás (LIFO és FIFO elveken alapuló) opció mellett döntött a maximális térkihasználás érdekében.

Az átmeneti tárolás a LIFO állványokon történik, a termelési folyamat közvetlen közelében. Automata emelővillák végzik a nyomdai folyamatokhoz szükséges raklapok be- és kitárolását.

A FIFO állványrendszert a kész termékek tárolására használták. Az automata emelővilla a késztermék raklapokat a FIFO állványra helyezi, a kirakodás pedig az átfutó raklapállvány másik végénél valósul meg, közvetlenül a feladó állomáson.

A dinamikus raklapos állványrendszer, valamint az automata emelővillák a nyomdaházon belüli logisztikai stratégia létfontosságú részét képezik. Az áruraktár a termelési folyamatnak megfelelően, a lehető leg helytakarékosabb módon decentralizált. A teljes automatizáltságnak köszönhetően, az egyes állványzatok közötti szállítás folyamatosan valósul meg. Ezért fontos, hogy minden berendezés és állványzati funkció különösen jól működjön.

Kapacitások:

LIFO-állvány:

Magasság 5 m
5 raklap, 4 emeleten mozogva
Raklaphely 1.420 db.
Kapacitás 250-1.000 kg/raklap

FIFO-állvány:

Magasság 4,5 m
7 raklap, 3 emeleten mozogva
Raklaphely 903 db.
Kapacitás 250-1.000 kg/raklap