A Dexion legnagyobb rendszere a magyarországi Procter & Gamble számára

  • PG-Hungary2
  • PG-Hungary1
  • PG-Hungary3
  • PG-Hungary4

A Dexion legnagyobb rendszere a magyarországi Procter & Gamble számára

A Cincinnatiban (Ohio állam, Egyesült Államok) 1837-ben alapított Procter & Gamble a ma ismert globális vállalatok közül az egyik legnagyobb. Globális szinten a P&G közel 5 milliárd fogyasztót lát el megbízható márkáinak széles kínálatával.

A Procter & Gamble vállalatnak világszerte 70 országban vannak gyártóüzemei. A vállalat 23, többmilliárd dollár forgalmat elérő termékével 83 milliárd dollárt meghaladó éves bevételt ér el.

A követelmények

A P&G 2012-ben pályázati részvételre kérte fel a Dexiont a P&G magyarországi, Gyöngyösön létesítendő legújabb gyára, a GreenPearl raktárrendszerének kialakítására. Ebben a teljesen új, nagyméretű, 240 000 m2 alapterületű gyárban készülnek a Pampers pelenkák, amelyeket a vállalat Kelet-Európa országaiban értékesít.

A kiválasztási folyamat kezdetekor a Procter & Gamble hat lehetséges beszállítót választott ki, majd ezt tendereztetési eljárással 3 beszállítóra szűkítették le. Egy külső konzulens céget jelöltek ki a projekt ellenőrzésére. A konzulens cég tanácsait követve a tenderben maradó beszállítókat illetően a minőséget és a biztonságot tekintették kulcsfontosságúnak.

Végül a P&G a Dexiont választotta preferált szállítónak, tekintve, hogy korábban a vállalat már dolgozott együtt a Dexionnal, így tudták, hogy az általunk szállított termékekben megbízhatnak.

Már a kezdeti tárgyalások során is világos volt, hogy a megvalósítandó tárolási megoldás igen összetett. A Dexion így a projekt irányítására külön projektvezetőt jelölt ki. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ehhez a projekthez a legmodernebb technológiai megoldásra és szoftverekre van szükség, tekintve, hogy a P&G az amerikai állványbiztonsági szabványokat ismerte, amelyek jóval szigorúbbak a regionális biztonsági előírásoknál.

Szokatlan módon, a P&G kérésének megfelelően egy Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengésnek is ellenálló megoldást kellett kialakítanunk. A P&G nagyon specifikus volt az új beszállítók kiválasztásának folyamatában, és a pályázatok bemutatásának előírásában. A Dexion ezeket az előírásokat szigorúan betartotta.       

Miután a műszaki rajzok elkészültek, megosztottuk azokat a P&G mérnök-szakemberekből álló csapatával, hogy meggyőződhessenek róla, hogy a számítások helyesek és a tervek továbbra is megfelelnek az ügyfél elvárásainak. Az állvány súlyát állandóan szem előtt kellett tartanunk, hiszen nem csupán egy nagyméretű megoldást kellett megtervezni, hanem annak földrengésbiztosságát is ki kellett alakítani.

Érthető módon – minthogy a biztonság elsődleges szempont volt a Procter & Gamble-nél –, saját belső benchmark adatainkat összevetettük a versenytársaink adataival annak biztosítása érdekében, hogy a megoldás a P&G elvárásainak megfeleljen.  

A P&G részletes árajánlatot várt a Dexiontól, amelynek tartalmaznia kellett az anyagokra, a szállítási határidőre és a beszerelésre vonatkozó információkat is. Megosztásra került a tervezett telepítési terv is.

Boker Levente, a P&G projektmenedzsere szerint „a projekt során a Dexion megmutatta, hogy képes szigorú eljárások közepette teljesíteni és első osztályú megoldást biztosítani”.

A megoldás

Annak biztosítására, hogy a projekt a tervezett határidőre megvalósuljon, a Dexion napi értekezleteket és jelentéseket készített és osztott meg az ügyféllel. A projekt státuszának teljesen átláthatónak kellett lennie, hiszen egy külső tanácsadó cég ellenőrizte a projekt megvalósítása során az előrehaladást.

Amikor a rendszer készen állt a helyszínre szállításra, egy speciális emelőtechnikára volt szükség a nehéz keretek megemeléséhez.  

A raklapok irányítására, a rakodási folyamat javítására és a biztonság növelésére testreszabott oszlopvédőket terveztek és gyártottak. Ezeket az oszlopokat és állványmerevítőket a szokásosnál erősebbre gyártottuk, hogy mindkét csapat biztos lehessen abban, hogy a rendszer képes ellenállni a földrengésnek.

Benyújtásra kerültek az állványzat AutoCad szoftverrel készített tervrajzai, minthogy az alapos ellenőrzésekhez és teszteléshez a 3D modellek, valamint a csavarokra és csavaranyákra nehezedő forgatónyomatékot is beleértve minden összetevő értelemszerűen ellenőrzésre került a külső konzulens cég által. 

A szerelőcsapatot kettéosztottuk – egyik csoport a műszaki paraméterekre figyelt, míg a másik a biztonságosságra és a beszerelésre.

A Dexion összesen 450 tonna bejárható raklapállvány-elemet szerelt össze a Greenpearl projekt során, amelynek kivitelezéséhez egy 20-25 főből álló kijelölt csapat 2 hónapos munkájára volt szükség. 

A projekt a tervezett határidőre és a megadott költségvetési kereten belül 2013 szeptemberében készült el.

Teljes kapacitás

A telepített megoldás a földrengésbiztos elemekkel felszerelt bejárható raklapállványok, földrengésbiztos kivitelű statikus állványok és HI280 polcos állványrendszerek együtteséből áll, amely összesen 11 000 rakathelyet biztosít.

A gyár teljes alapterülete 240 000 m2.