Egy életre szóló kialakítás – a Jula megduplázza tárolókapacitását a gördíthető raklapállványokkal

  • MOVO-Jula-Sweden_1
  • MOVO-Jula-Sweden_2
  • MOVO-Jula-Sweden_3
  • MOVO-Jula-Sweden_4

Egy életre szóló kialakítás – a Jula megduplázza tárolókapacitását a gördíthető raklapállványokkal

A Jula nemzetközi barkács- és építőipari termék kiskereskedés története az 1970-es évek végén kezdődött, Svédországban, a Jula favágó megalkotásával. A céget Lars-Göran és Irene Blank alapította. 

Ahogy a kereslet a Jula vágók iránt egyre nőtt, úgy nőtt az igény az alkatrészek iránt is. Ennek felismerésével született meg az áruház ötlete. A Jula gyors fejlődésnek indult és egyre több terméket kínált, s ezzel egyidejűleg bevezette a postai csomagküldő szolgálatot is. 

Az értékesítés töretlenül növekedett, a Jula pedig folyamatos terjeszkedéssel igyekezett ennek helyt adni, mígnem elért addig a pontig, amikor még annál is több tárolóhelyre volt szüksége.

Amire építeni lehet – összesen 220 000 rakathellyel

Teljes tárolókapacitását elérve a Jula egy új, 47 000 m2-es raktárbővítésben állapodott meg a Constructorral, amelyet egy úgynevezett kompakt telepítéssel építenek meg, egy újabb 110 000 rakathelyet biztosító gördíthető raklapállvánnyal. Ez a megoldás megduplázza a Jula tárolókapacitását, s így a központi raktárban összesen 220 000 rakatot lehet elhelyezni. A kompakt telepítés puffer tárolókapacitásként szolgál mindenféle raklapon tárolt áru számára, közvetlen kigyűjtésre és az üzletekbe való szállításra.

Raktára maximalizálásához a Jula a MOVO gördíthető raklapállványt választotta. „Ez a raklapállvány számos opcionális kiegészítővel rendelkezik, mint például az éjszakai üzemmód és központi vezérlésű világítás. A Jula ezzel valóban optimalizálta a működését” – magyarázza Peter Johansson ügyvezető igazgató.

Az új telepítés egy kompakt tárolási megoldás, amely gördíthető állványmozgató rendszerét a Jula már meglévő WMS raktárvezérlő rendszeréhez kötötték. A MOVO-kocsikat egy Siemens szoftverrendszer vezérli, amelyet a Constructor mérnökei fejlesztettek ki a cég németországi gyárában. Ahogy Lennar Karlsson, logisztikai vezető mondja: „Egy ilyen mértékű beruházásnak hatékonynak kell lennie. Ezt úgy értük el, hogy az új állványokat beépítettük a WMS raktárirányítási rendszerünkbe.  Így a jövőben kevesebb személyzettel tudjuk biztosítani a működést.” Az árukezelés és kigyűjtés teljes egészében a WMS rendszeren keresztül történik majd. A rendszer megmutatja az áru kigyűjtésének útját és koordinálja a 4 kigyűjtő targoncánk működését. Az új 47 000 m2 összterületű állványunk ugyanakkora tárolókapacitást biztosít, mint amennyit a korábbi berendezés nyújtott 100 000 m2 raktárfelületen.

Áthelyezett útvonalak az 1600 tonna acél beépítéséhez

A Constructor MOVO gördíthető raklapállvány rendszerének telepítése két fő fázisban történt. Az első fázisban 7500 méter sín került lefektetésre, amelyen 10 ember dolgozott 11 hétig. A sínek körülbelül 270 tonnát nyomtak, amelyeket a minden második nap érkező, összesen 15 kamion szállított.

Mats Börjesson szerelésvezető szerint „Ez a legnagyobb telepítés, amit eddig Svédországban végeztünk. Ez a raktár a hét minden napján 24 órában fog működni.”

Per Lund raktárvezető szerint: „A legnagyobb kihívást számunkra ebben a negyedik bővítésben az jelentette, hogy a hatékonyabb infrastruktúra kialakítása érdekében el kellett mozdítanunk az útvonalat, ami nem volt egyszerű. A raktárban a forgalom könnyebbé tétele céljából új be- és kijáratot is ki kellett alakítanunk, hogy az autós forgalmat elkülöníthessük a sűrű kamionforgalomtól.” E bölcs döntésnek köszönhetően naponta mintegy 200 kamion rakodik majd le és fel.

Egy életre szóló kialakítás

A telepítés második fázisában az állványok felállítása 13 hetet vett igénybe, amelyen nagyjából 20 munkás dolgozott. Az 54 800 rakathely összkapacitású 13 blokkot 55 kamion szállította le a Constructor németországi gyárából.

„Ez egy olyan telepítés volt, amilyen egyszer történik az életünkben. A telepítés alatt naponta egy kamionnyi anyag érkezett. A munkát a tervezettnél 2 héttel korábban fejeztük be, amely különösen egy ilyen méretű projekt esetében igen figyelemreméltó” – mondja Mats Börjesson.

Ezzel leraktuk a jövőbeli növekedés alapjait. Az új raktár hátsó végénél további 12 MOVO blokkhoz szükséges sín került lefektetésre. Ez lehetővé teszi, hogy a jövőben újabb állványokat lehessen elhelyezni.